Modernit klassikot > Historia

Historia

"Moderni ajanjakso" - alkuvaihe -

Hieman historiaa kuvitettuna ja tekstitettynä

1800-luvun loppupuolella ja 1900-luvun alkuvaiheessa aineellinen maailma ja elämänkuviot muuttuivat huomattavasti. Tämän ajanjakson aikana syntyi n.s. moderna aika. Ei pelkästään muutaman etuoikeutetun, vaan myöskin teollistuneen länsimaailman suuren massan elämä muuttui lopullisesti. Joukkokuljetuksen ja - viestinnän kasvu sekä tavaroiden massatuotanto mahdollistivat ikuisen ja mullistavan muutoksen.Tämän muutoksen takana oli lähinnä järkiperäisenä, edistyvänä ja ennen kaikkea pysähtymättömänä pidetty teknologia. Monet ihmiset elivät siinä uskossa että uusi teknologia auttaisi heitä aineelliseen edistyksellisyyteen ja sosiaaliseen tasa-arvoisuuteen. Uusi teknologia houkutteli ensimmäisenä mm. arkkitehteja ja muotoilijoita.

Arkkitehdit näyttivät tietä eteenpäin ja siirsivät ideoitaan rakennustaiteesta sisustukseen ja lopulta sen esineisiin.

Lähde: Penny Sparke: Design 1900-luvun uurtajat

Charles Rennie Mackintosh, makuuhuone Hill House´ssa, Glasgow´in läheisyydessä, 1903. Kuvassa näkyy sänkyä vastapäätä oleva seinä, johon Mackintosh lisäsi kaksi vaatekomeroa. Komeroiden välissä näkyy MODERNIT KLASSIKOT - valikoimaan kuuluva reproduktio: "Hill House" tuoli.


Gerrit Rietveldin "Schroederhus" 1924

(yläkerta) Utrechtissa. Talo, jonka arkkitehtuurinen kehys ja sisustus yhdessä muodostavat visuaalisen kokonaisuuden, rakennettiin alunperin kokeilumielessä.

Kuvassa MODERNIT KLASSIKOT - valikoimaan kuuluva reproduktio : " punainen ja sininen tuoli" .

 


"Moderni ajanjakso" -funktionalismi-

Toisen maailmansodan aiheuttamat mullistukset vahvistivat tavallaan kaikkia muutoksia vastustavia taantumuksellisia pyrkimyksiä. Toisaalta ne synnyttivät aavistamattomia voimia. Tämä ristiriita leimasi seuraavaa ajanjaksoa sekä rakenteellisella että tuhoisalla tavalla. Tämä oli "Bauhausin" aikaa Saksassa, "Esprit nouveau" aikaa Ranskassa ja "De Stilj" aikaa Hollanissa ; yhteiskunnallisiin muutoksiin reagoivia liikkeitä, jotka pyrkivät ilmaisemaan sekä sosiaalisia että esteettisiä kannanottoja. Alkuvaiheen puhdasoppisuus vaihtui tyyliin jossa joko sileät, niukat tai pehmeät muodot yhdistettiin kirkkaisiin, puhtaisiin väreihin. Huoneet sisustettiin niukasti, kaikkea ylenpalttista vältettiin. Ei ole mikään ihme että kiiltävä teräsputki keksittiin juuri tähän aikaan.

Lähde : Möbeldesign under 1900 talet av förlaget Taschen


Charles Edouart Jeanneretin, Charlotte Perriandin ja Pierre Jeanneretin niin sanottu "yksiö", Pariisi. Uusi mullistava muoto tuolille.

Modernitklassikot valikoimaan kuuluvat "suuri ruokapöytä", "pyörivä tuoli", "Kuutio nojatuoli" ja "safarituoli".


Eileen Grayn suunnittelema olohuone (Suzanne Talbotin asunto Pariisissa)

MODERNITKLASSIKOT valikoimaan kuuluva "Bibendum" nojatuoli.

 
> Ostoskori
Clover Shop UltraLite 2.7.1, user license number 2101444, Copyright (c) 2001- Clover Wheel Ltd

 

© Modernit klassikot, 2014,
info@modernitklassikot.fi, Y-tunnus 1585319-6, Niti Finland Oy Ab